Vařili jsme z podzimní úrody

Co jíst v podzimních a zimních měsících radí Andrea Voborníková, výživová poradkyně a lektorky workshopu

Je prakticky pravidlem, že s nástupem podzimu začnou nastupovat i chřipková a respirační
onemocnění, deprese a obecně snížená imunita. Prakticky všemu se dá předejít dobře zvolenými potravinami. Dle našich předků, ale také podle čínské medicíny se potraviny rozdělují na ty, které ochlazují, zde se řadí především exotické ovoce, mléčné výrobky, výrobky z bílé mouky, syrová zelenina atd…, naopak potraviny zahřívající náš organismus a ty jsou například vařená zelenina, ořechy a semena, maso, obiloviny atd.. Mluvím zde o takzvaném termickém působení potravin, což je schopnost potravin organismus buď zahřát, nebo ochladit.
A právě na podzim a v zimě naše tělo musí vynaložit spoustu energie na zahřátí, a to vyčerpává a především oslabuje organismus a v kombinaci s nevhodně složenou stravou máme oslabenou imunitu, je nám častěji zima a jsem unavení (podzimní únava).
Pro pochopení zásad není nutné studovat základy čínské medicíny, stačí se jen podívat na zásady stravování našich předků.

Je prakticky pravidlem, že s nástupem podzimu začnou nastupovat i chřipková a respirační
onemocnění, deprese a obecně snížená imunita. Prakticky všemu se dá předejít dobře zvolenými potravinami. Dle našich předků, ale také podle čínské medicíny se potraviny rozdělují na ty, které ochlazují, zde se řadí především exotické ovoce, mléčné výrobky, výrobky z bílé mouky, syrová zelenina atd…, naopak potraviny zahřívající náš organismus a ty jsou například vařená zelenina, ořechy a semena, maso, obiloviny atd.. Mluvím zde o takzvaném termickém působení potravin, což je schopnost potravin organismus buď zahřát, nebo ochladit.
A právě na podzim a v zimě naše tělo musí vynaložit spoustu energie na zahřátí, a to vyčerpává a především oslabuje organismus a v kombinaci s nevhodně složenou stravou máme oslabenou imunitu, je nám častěji zima a jsem unavení (podzimní únava).
Pro pochopení zásad není nutné studovat základy čínské medicíny, stačí se jen podívat na zásady stravování našich předků.

Je prakticky pravidlem, že s nástupem podzimu začnou nastupovat i chřipková a respirační
onemocnění, deprese a obecně snížená imunita. Prakticky všemu se dá předejít dobře zvolenými potravinami. Dle našich předků, ale také podle čínské medicíny se potraviny rozdělují na ty, které ochlazují, zde se řadí především exotické ovoce, mléčné výrobky, výrobky z bílé mouky, syrová zelenina atd…, naopak potraviny zahřívající náš organismus a ty jsou například vařená zelenina, ořechy a semena, maso, obiloviny atd.. Mluvím zde o takzvaném termickém působení potravin, což je schopnost potravin organismus buď zahřát, nebo ochladit.
A právě na podzim a v zimě naše tělo musí vynaložit spoustu energie na zahřátí, a to vyčerpává a především oslabuje organismus a v kombinaci s nevhodně složenou stravou máme oslabenou imunitu, je nám častěji zima a jsem unavení (podzimní únava).
Pro pochopení zásad není nutné studovat základy čínské medicíny, stačí se jen podívat na zásady stravování našich předků.

Je prakticky pravidlem, že s nástupem podzimu začnou nastupovat i chřipková a respirační
onemocnění, deprese a obecně snížená imunita. Prakticky všemu se dá předejít dobře zvolenými potravinami. Dle našich předků, ale také podle čínské medicíny se potraviny rozdělují na ty, které ochlazují, zde se řadí především exotické ovoce, mléčné výrobky, výrobky z bílé mouky, syrová zelenina atd…, naopak potraviny zahřívající náš organismus a ty jsou například vařená zelenina, ořechy a semena, maso, obiloviny atd.. Mluvím zde o takzvaném termickém působení potravin, což je schopnost potravin organismus buď zahřát, nebo ochladit.
A právě na podzim a v zimě naše tělo musí vynaložit spoustu energie na zahřátí, a to vyčerpává a především oslabuje organismus a v kombinaci s nevhodně složenou stravou máme oslabenou imunitu, je nám častěji zima a jsem unavení (podzimní únava).
Pro pochopení zásad není nutné studovat základy čínské medicíny, stačí se jen podívat na zásady stravování našich předků.

Je prakticky pravidlem, že s nástupem podzimu začnou nastupovat i chřipková a respirační
onemocnění, deprese a obecně snížená imunita. Prakticky všemu se dá předejít dobře zvolenými potravinami. Dle našich předků, ale také podle čínské medicíny se potraviny rozdělují na ty, které ochlazují, zde se řadí především exotické ovoce, mléčné výrobky, výrobky z bílé mouky, syrová zelenina atd…, naopak potraviny zahřívající náš organismus a ty jsou například vařená zelenina, ořechy a semena, maso, obiloviny atd.. Mluvím zde o takzvaném termickém působení potravin, což je schopnost potravin organismus buď zahřát, nebo ochladit.
A právě na podzim a v zimě naše tělo musí vynaložit spoustu energie na zahřátí, a to vyčerpává a především oslabuje organismus a v kombinaci s nevhodně složenou stravou máme oslabenou imunitu, je nám častěji zima a jsem unavení (podzimní únava).
Pro pochopení zásad není nutné studovat základy čínské medicíny, stačí se jen podívat na zásady stravování našich předků.

Galerie k článku

Přílohy k článku