Jak správně zabalit letní závitky nem cuốn, jak připravit masové taštičky bánh gối, jak připravit rýži s mangem a kokosovým mlékem xôi xoài? A jak tyto cizokrajně znějící pochoutky správně jíst hůlkami? To jsme se naučili na workshopu "Jak se vaří ve Vietnamu", který jsme pod hlavičkou projektu Rodina pro rodiny II. uspořádali 1. listopadu 2019.
Workshop si pro zájemce z řad Čechů i cizinců připravily dvě odbornice na slovo vzaté - majitelka vietnamského bistra BitterSweet kafe Praha Trang Nguyen a její kamaráda (a naše spolupracovnice) Ngo Quynh Nga. Na úvod nás seznámily se specifiky vietnamské kultury, která se od té české v mnohém liší. Předvedly nám také, jak i ta nejmenší odchylka v tónu hlasu může změnit význam pro nás stále stejně znějícího vietnamského slova. A protože všechna připravená jídla přímo neodolatelně voněla, ihned po výkladu jsme se společně pustili do lahůdek, které pro nás Trang a Nga uvařily. Komu se nedařilo konzumovat jídlo hůlkami, tomu naše průvodkyně trpělivě pomáhaly se zdoláváním této pro nás netypické dovednosti. Děti i dospělí pak měli možnost naučit se balit vietnamské jarní závitky za pomoci vlhčeného rýžového papíru. Za doprovodu tradiční vietnamské hudby a poutavého vyprávění obou "učitelek" jim to šlo krásně od ruky. A abychom tyto nově nabyté zkušenosti mohli zúročit také později, všichni jsme si odnesli s sebou domů recepty.
Recepty ke stažení zde:
Akce proběhla v rámci projektu Rodina pro rodiny II.