V rámci projektu Rodina pro rodiny jsme uspořádali workshop pod názvem Interaktivní přednáška o stravování v zimě ve vile Flora. Jak se celá akce vyvedla? Jaké výrobky a dojmy jsme si z tohoto kouzelného místa odnesli se dočtete v následujícím článku.
Kolem půl sedmé hodiny jsme se začali postupně scházet ve vile Flora, domku, ve vilové oblasti Vršovic, který kvůli zimnímu období nepůsobí tak floristicky, jak je veřejně znám. Uvnitř to ale stále žije, a to díky lidem, kteří jsou její součástí, jejím životem, téměř jako v symbióze. Zahrada vily je krásně označena a po uvítání 4nohého kočičího tvora nebyl problém najít cestu ke dveřím, u kterých nás každého uvítal sám hostitel, Hynek, a nabudil v nás pocity domáckého prostředí.
Jakmile jsme se usadili v krásné nové kuchyni u dlouhého stolu, nikomu nedalo se pořádně neporozhlédnout kolem. Celá místnost kuchyně byla jako ve vesmírné laboratoři obklopena velkými 5ti litrovými zavařovačkami plnými z větší části hnědých nálevů, v nichž „něco“ plavalo. Každá byla pojmenována nejspíš dle svého tvůrce nebo jejím obsahu? :-O Některé velké zavařovačky byly rozpoznatelné, i když ne úplně, jak se zdálo. Z větší části se jednalo o zelí, některé s různým zbarvením od řepy, zavařovačky se sušenými houbami. Později jsme však zjistili a též ochutnali, že šlo o bramboru chudých – topinambur - v různých kořeněných variantách.
Hynek působil jako takový sympatický pohublý chlápek, šaman, z počátku nervózně při svém výkladu, ale šlo jen o zvyk, protože je vidět, je opravdovým nadšencem, který se ve fermentaci našel a dělá to z lásky k tomuto jídlu a svému přesvědčení o takové selské zdravovědě. Sám přiznal, že je to jeho většinová strava. Není to žádný vegetarián nebo vegan, ale uznal, že ruku v ruce s fermentovanou stravou ubyla i jeho chuť na maso nebo sýry či jiné mléčné výrobky.
U dlouhého stolu, plně pokrytém různými druhy zeleniny a několika oříšky, jsme se sešli v plném počtu, 12 nesmírně pozitivních a sympatických mladých duší, díky kterým byl tento večer nesmírně příjemným a přínosným. Všichni jsme se okamžitě seznámili a těšili se na tu spoustu informací a novinek, které se dozvíme. Na Hynkovi bylo naopak vidět už zpočátku, že těch plno informací, které po dobu cca 6ti let sbíral, nám chce a musí nutně sdělit, nesmí na nic zapomenout, aby se z nás ze všech stali dokonalí odborníci na fermentování. On sám se tím zabývá už několikátý rok a k dokonalosti všech svých výrobků se dostal nejen pomocí literatury, ale i zkušeností z opakovaného fermentování a především totální doslova „zažranosti“, úplného zaujetí do formy tohoto typu jídla. Sám na začátku přiznal, krom toho, že ho až po letech jeho přátelé donutili si recepty a poznatky vůbec psát , že i samotný workshop takhle indoor v kuchyni ještě nedělal, probíhal zatím jen historicky na festivalech a různých akcích venkovního charakteru. To ale nemělo žádný neblahý vliv na samotné akci, poradili jsme si s kuchyňskými přípravami bravurně, až jsme si skoro chtěli zazpívat „když dělá ten a ten zas tohle, ….“. Ale abych nepředbíhala, vše začalo tím nejlepším, ochutnávkami. Kolem stolu začalo kolovat již připravené zelí a předem připravený a v ten den ve vile čerstvě upečený domácí žitný chléb, samozřejmě z domácího kvásku! Během toho každý nasekal nějaký kus zeleniny a začali jsme společnými silami vytvářet neskutečných 8 výrobků! Mezi prvními výrobky bylo klasické fermentované zelí, protože jeho příprava měla delší proces kvůli míchání a mačkání, jeho odpočinku a následném hmoždění jakýmsi dřevěným dlátem. Později nakládání a příprava nálevu. Během jeho tvoření jsme ochutnávali další pochutiny - veganské klobásky a zelné placky, které již byli Hynkem připraveny, a ke kterým nám prozradil recept a způsob přípravy. Kdo měl žízeň, měl možnost vyzkoušet již zmíněný ve zkumavkách louhující se nálev z kombuchy, elixíru zdraví, zázračném čajovém nálevu s vyluhovanou houbou, přesněji řečeno lišejníkem, který obsahuje živou kulturu.
Na začátku workshopu jsme se bavili mezi všemi, co náš přilákalo na tento workshop a jaké fermentované pochutiny už známe nebo alespoň o nich máme povědomí a jedno z nejčastěji uvedených jídel bylo Kimči. Naučili jsme se připravit si domácí dochucovadla – kečup a hořčici, nezapomenutelnou pomazánku z naklíčených semínek slunečnice, která svou chutí připomínala paštiku a různé další fermentované mixy zeleniny.
Nejen ten sekal zelí a ten zas mrkev, další zase udusával zelí, rozebrali jsme i přístroje na přípravu, specializované obchody na četně používaná sušená rajčata, různé typy sladidel, sůl nebo kde sehnat uzené aroma a jak vypadají nepovedená díla. Recepty vám bohužel předat nemohu, ty jsou tajemstvím šéfkuchaře, ale pokud byste se tyto pochutiny chtěli naučit, rozhodně se neváhejte přihlásit na další z Hynkových workshopů o fermentaci, tento zážitek stojí za to!
Projekt Rodina pro rodiny II reg. č. CZ.07.3.63/0.0/0.0/17_051/0000790 je spolufinancován EU. Realizátorem projektu je My.Aktivity o.p.s.