V únoru pořádáme interaktivní přednášku, workshop na téma Fermentace ve vile Flora s Hynkem Opoleckým. Součástí bude i samotná výroba fermentů a jejich ochutnávky.
Poznejte kouzlo fermentace
Na workshopu si ukážeme různé druhy fermentace - tedy jak zpracovávat zeleninu, ovoce, semínka a oříšky tak, aby zůstaly déle čerstvé, lépe jsme je strávili a dodali nám co nejvíce energie a vitamínů. Budeme nakládat zeleninu do vlastní šťávy i do octových a solných nálevů. Ukážeme si, jak fermentovat semínka a vyrábět z nich pomazánky, “sýry” či “klobásky”. Naťukneme fermentované nápoje, kombuchu, rejuvelak a tibi. Hynek nám předá své fermentační know-how, vychytávky a esenci, díky níž se nám vyjasní, proč je kvašení základ života a kultury na zemi.
,,Před čtyřmi lety mě uchvátilo kouzlo a chuť fermentovaných jídel, jsou mým každodenním společníkem doma i na cestách a každý týden kvasím pro celou komunitu. Těším se, že vám na workshopu představím různorodost a jednoduchost raw fermentace. Prakticky uděláme kysané zelí, nakládačky, kimchi, kečup, raw marmeládu a kompot, ze semínek slunečnicovou pomazánku, lněné klobásky a skvělou hořčici.”
Součástí workshopu jsou informace o kvašení, know-how výroby, ochutnávky, fermenty s sebou domů a především nezapomenutelný zážitek :)
Něco ochutnáte, něco si odnesete
kysané zelí, kimchi, nakládané okurky, pomazánku ze slunečnice, semínek, kečup a zelňáky, hořčici a lněné klobásky.
KombuChaman Hynek
“Hynek je alchymista, který ovládá umění raw fermentace. Vyrábí zelí, kimchi, pomazánky, hořčice, chipsy atd. a hlavně je mistr Kombuchy. Když jsem poprvé vstoupila do Vily Flora (nádherný komunitní projekt, který Hynek založil), oněměla jsem úžasem, co dokáže. Mohu říct, že je jedničkou ve svém oboru a dělá mnoho dalších věcí.”
“Věnuji se tomu, co mě vede, léčí a dělá dobře. Meditace a psaní je středem. Hlas a hudba je mi nejblíže. Kombucha a fermenty mě léčí. Permakultura a komunita mi dává smysl.” vysvětluje Hynek.
Kdy: ve středu 12.2.2020 od 17:30 - 20:30
Kde: vila Flora - Vlašimská 13, 101 00 Praha 10-Vinohrady
Cena: 250 Kč
Rezervace na akci předem online na Přednáška o stravování v zimě, kapacita je omezena.
Projekt Rodina pro rodiny II reg. č. CZ.07.3.63/0.0/0.0/17_051/0000790 je spolufinancován EU. Realizátorem projektu je My.Aktivity o.p.s.
O tom, jaký byl workshop fermentace se můžete dočíst ZDE